Doyle Brunson

Från början tänkte jag inte ha med Doyle Brunson här eftersom han är omnämnd i stort sett överallt där det pratas om poker. Men efter att ha grubblat på detta i ett par dagar kom jag fram till att det är helt omöjligt att ha en sida som handlar om pokerspelare och inte ta upp Doyle Brunson. Det är lite som att prata om Tennis och inte ta upp Federer eller att prata om Pingis och inte nämna Jan-Ove Waldner, eller fotboll och inte nämna Zlatan. Doyle ÄR poker. Så är det bara. Doyle föddes 1933 och började sin karriär som pokerspelare i illegala spelrum runt om i Texas, Oklahoma och Louisiana. Dessa illegala games var ofta arrangerade av kriminella gäng och var inte alltid lika städat som på vanliga casinon. Brunson har erkänt att han vid flera tillfällen fått pistoler dragna och riktade mot sig. Han har också blivit rånad och misshandlad i samband med dessa games.

Till slut flyttade Doyle till Las Vegas och där blev han kvar. Han har spelat WSOP main event nästan varje år sedan 1970, vilket han också vunnit två gånger. Han har vunnit pengar i main event flera gånger men sina två vinster fick han 1976 och 1977.

Bunson har inte bara spelat poker utan kan även titulera sig som författare. Han har nämligen skrivit den bok som till vardags kallas Pokerbibeln. Boken släpptes 1978 och är ansedd att vara den mest auktoritära boken om poker. Den är gigantisk och han går igenom alla olika typer av poker, teorin bakom och hur man ska tänka och spela. Boken gav vanliga spelare en väldigt gedigen insyn i hur professionella pokerspelare som Doyle spelar och hur de tänker. Den ger så bra insyn att Doyle har sagt att han tror att den där boken har kostat honom enormt mycket pengar av just den anledningen. Helt plötsligt så lärde sig folk att spela vilket minskade hans vinster. Så intäkterna från boken täcker inte upp för minskade vinsten vid pokerborden. 2004 släpptes en uppdaterad version av boken som heter Super/System 2.

Det finns egentligen mycket mer att skriva om Doyle men trots att han är en legend så ska inte allt för stor fokus riktas mot honom här. Tanken är att presentera stora namn inom pokern som inte fått den publicitet de förtjänar, som Dan Harrington.